Skåne på cykel

Andra leder och rundor

Roland Fors

DENNA SIDA FLYTTAS OCH FINNS NU OCKSÅ PÅ
www.utforskaskane.se 
där den blir en del tillsammans med skaneled.se och paddlaiskane.se
Sidan finns här t o m augusti men uppdateras inte längre
SÅ VÄLKOMNA DIT

Andra leder och rundor inkl motionslopp och egna rundor

Sidan är under uppbyggnad, rundor kommer att fyllas på efter hand

Humleslingan 47 km runt Ivösjön, 47 km den 19 september 2020 
Jag cyklade Humleslingan eller rättare den större delen av den markerade gamla bilvägen runt Ivösjön med undantag där det fanns lämpligare väg att cykla så att jag slapp mer intensiv trafik. Jag nyttjade Sverigeleden ut från Bromölla mot Näsum och efter Råby cyklade jag den fantastiska cykelleden Banvallsleden som kommer från Sölvesborg. På Banvallsleden får man cykla igenom en gammal tågtunnel. Upp till Näsum är det ca 13 km. Därefter bär det ut på trafikerade och kuperade vägar mot Vånga (där det ju också mycket lämpligt finns en skidbacke med lift). Efter Vånga cyklar man parallellt längs med Ivösjön och en liten bit i från  Ivösjöns camping och färjan som går ut till Ivön.
Bäckaskogs slott passeras innan man vänder vänster förbi Kjuge, Gualöv och tillbaka till Bromölla. Turen är 47 km och som jag tycker mycket omväxlande både vad gäller atmosfären runt Humleslingan och cykelbarheten. En tur som jag rekommenderar, dock så lär det vara ganska mycket trafik under turistsäsongen.  Bilkarta och information om Humleslingan 50 km runt Ivösjön finns på Humleslingans hemsida, men den väg som jag cyklat är mer lämplig att cykla än deras kartas väg. På min karta, som jag tyvärr fick dela upp i två p g a strul med mobilen och programmet Topo GPS som skapar kartan finns lämpligast väg utsatt. 

Vombsjön runt 35-km loppets sträckning med start i Öveds kloster (inte Veberöd där starten annars är)
den 13 maj 2021
Jag har aldrig cyklat något av Vombsjön runts motionscykellopp (tre distanser på 35 km, 65 km och 100 km), som alltid går den första lördagen i augusti sedan 1971. Jag har dock cyklat runt sjön flera gånger. Då jag ville dokumentera rundans sträckning och atmosfär så filmade jag 35 kilometersrundan den 13 maj 2021. Jag cyklade dock inte från där starten är i Veberöd utan från Öveds kloster. Min uppfattning om rundan är att den är trevlig att cykla men cyklar man med mindre barn kan väg 104 vara lite jobbig då det kan vara ganska mycket trafik. Väg 104 cyklar man mellan Harlösa och Öveds kloster. Som både natur-, motions- men också lite nostalgiälskare tycker jag att man ska stanna till vid nostalgimacken i Harlösa och se några äldre bilar bland annat. Krankesjön och dess fågeltorn tycker jag också kan vara värt ett stopp. Jag stannade dock inte där denna gång.    Nedan en fyra minuter lång film från cykelsadeln och sist en karta över rundan.